© Rootsville.eu

Eddie 9Volt (US)
tiltle: Saratoga
music: Blues
release date: november 22, 2024
label: Ruf Records
info artist: Eddie 9V

© Rootsville 2024


Eddie 9V heeft een eindeloze voorraad aan coole verhalen – en je vindt er twaalf op het nieuwe studioalbum Saratoga, dat op 22 november 2024 uitkomt op het legendarische Ruf-label. Het is een plaat die zowel nieuwkomers als fans die Eddie al sinds het begin volgen, zal bekoren, en die zijn frisse, vurige draai aan Southern soul, blues, rock en funk laat horen, met zijn kenmerkende humor en scherpe observaties van het moderne Amerika die hem hier en nu plaatsen.

Eddie 9V is sterker geworden. Vanaf de dag dat hij voor het eerst een gitaar op een lokaal podium zette, kondigde de in Georgia geboren bandleider zichzelf aan als een artiest om in de gaten te houden. Maar in de afgelopen paar meteorietjaren heeft Eddie's muziek oceanen en ethergolven overgestoken, en is hij zijn cultheldenstatus ontstegen tot een baken voor fans van echte muziek overal ter wereld. "Eddie 9V is iets anders", schreef het Britse Classic Rock. "Een man die echt de Amerikaanse roots van het gouden tijdperk belichaamt en de meest instinctieve blues speelt die je het hele jaar zult horen."

Vanaf het begin spitste Eddie's output de oren, met Left My Soul In Memphis uit 2019 dat door Rock & Blues Muse werd omschreven als "fris en levensbevestigend" en het chaotische free-for-all van Little Black Flies uit 2021 dat door Classic Rock werd geprezen als "alsof je al je beste vrienden in de speakers hebt". In 2023 kreeg hij zijn beste recensies tot nu toe voor Capricorn, een plaat die werd opgenomen in de bijna mythische Macon-studio met dezelfde naam, wat The Guardian en Henry Yates van NME ertoe bracht te verklaren: "Als artiest klinkt hij volledig opgeladen". Maar de grote artiesten evolueren, en in zowel de songkunst als de uitvoering, ziet Saratoga Eddie schilderen met meer kleuren van zijn palet. "Ik mikte deze keer op een meer Americana-achtig album, minder bluesnummers en solo's en meer gericht op het songschrijven", legt hij uit over de elf originelen die hij samen met zijn broer, de zeer gerespecteerde zuidelijke muzikant Lane Kelly, schreef. In tegenstelling tot de anarchie van eerdere albums, is desessies zagen de multi-instrumentalistenbroers en -zussen zich vooral terugtrekken in hun eigen Echo Deco Studio in Atlanta, waar ze de nieuwe nummers zelf produceerden met Patrick Meese en gastspelers uitnodigden om hoorns, viool en lap steel te leveren. "Het was absoluut meer ik en mijn broer in onze thuisstudio die alles opnamen. Er zijn zeker veel gasten, maar het was vooral overdubben. We deden de nummers Saratoga, Delta en Halo in Crown Lanes Studio in Denver en het was fijn om even pauze te nemen, naar buiten te lopen, de bergen te zien, de frisse lucht te voelen. In onze studio is het gewoon benauwd van de muggen. Maar soms is het goed om geen afleiding te hebben."

Evenzo verdienen de nieuwe nummers van Saratoga niets minder dan je volledige aandacht. Eddie's nieuwste album kondigt zijn nieuwe groove aan met de heldere, doelgerichte beats van de openingstiteltrack, een instant favoriet die onder je huid kruipt met zijn bijna disco-achtige harmonieën en steekspel van hoorns en slidegitaar. Halo schalt uit de speakers op Eddie's falsetto-gehuil, voordat het weelderige verlangen van Love Moves Slow (mede geschreven door Spencer Pope) vintage soul naar het moderne tijdperk brengt. "We werden high en deden paddo's en kampeerden aan de Truckee River in Californië," legt hij uit over de inspiratie - de weemoedige Tides. Cry Like A River is een ander vintage soulnummer dat mede is geschreven door Spencer Pope. Red River's reflectieve maar kinetische groove stroomt over in de broze riffs en ruimtelijke zang van Delta die een andere versnelling markeren. Wasp Weather spreekt over Eddie's liefde voor snelle stromen van bewustzijn.

Het ​​album wordt in stijl afgespeeld met de trillende alt-folk van Truckee die doorgaat met Love You All The Way Down. Eddie gooit er zelfs een koperen versie van Mac DeMarco’s Chamber of Reflection in, voordat hij de plaat thuisbrengt met The Road To Nowhere’s huiveringwekkende, tremolo-doordrenkte countryklaagzang, zijn kenmerkende twang volledig getransformeerd in een vintage croon. Eddie 9V heeft gelijk: dit nieuwste album neemt ons mee over de hele muzikale en emotionele kaart, terwijl hij aankondigt dat zijn recente carrièrepieken nog maar het begin zijn. “Capricorn was een grote sprong voorwaarts voor ons,” reflecteert hij. “Maar ik schrijf al nieuwe nummers, weet je?”

tracks CD:

01 Saratoga
02 Halo
03 Love Moves Slow
04 Tides
05 Cry Like a River
06 Red River
07 Delta
08 Wasp Weather
09 Truckee
10 Love You All the Way Down
11 Chamber of Reflection
12 The Road to Nowhere